Publicatie internationaal onderzoek “The secret power in the office” is een feit

Vrijdag 16 maart 2018 zijn de resultaten van ons internationale onderzoek gepubliceerd. Kees Cools mocht in Amsterdam het eerste exemplaar in ontvangst nemen als dank voor zijn deskundige en professionele bijdrage aan dit unieke onderzoek in 25 landen.
In samenwerking met Nederlandse professoren corporate governance en leiderschap Kees Cools en Erik van de Loo hebben wij, onder de 1.400 leden van International Management Assistant (IMA), dit internationale onderzoek gedaan naar het effect van wangedrag van bestuurders en medewerkers in organisaties op de integriteit in hun rol als executive assistant.
Met concrete aanbevelingen in het rapport hopen we de executive assistants en het management handvaten te bieden om de governance  binnen organisaties  te verbeteren en morele dilemma’s beter bespreekbaar te maken op alle niveaus in ondernemingen.

Download hier de resultaten van het onderzoek.
Download hier het persbericht.

Beluister deel 1 en deel 2 van ons optreden bij BNR op 20 maart 2018.

16-3-2018

Internationaal onderzoek naar morele dilemma’s

PERSBERICHT
29 SEPTEMBER 2017

In samenwerking met Nederlandse professoren corporate governance en leiderschap Kees Cools en Erik van de Loo wordt een internationaal onderzoek gedaan naar het effect van wangedrag van bestuurders in organisaties op de integriteit en rol van de management ondersteuner. Het onderzoek is een gezamenlijk initiatief van Ingrid de Jong-Kraal en Brigit de Lange, initiatiefnemers van de website “Dilemma-Assist” en de netwerkorganisatie International Management Assistant (IMA).

Vrijdag 29 september 2017 is de aftrap van dit onderzoek naar dilemma’s van management-assistants in 25 landen. Die dag vindt in Den Haag de jaarlijkse conferentie plaats van IMA met als thema “Business Ethics & Integrity”.
Het is voor het eerst dat met dit gerichte onderzoek internationaal wordt nagegaan of en hoe management-assistants te maken hebben met wangedrag van hun bestuurder of in hun organisatie en op welke manier dit leidt tot dilemma’s in hun rol als management ondersteuner. Alle 1.400 leden van IMA ontvangen binnenkort de vragenlijst. Voor dit onderzoek krijgen De Jong en De Lange advies van de Nederlandse professoren corporate governance en leiderschap Kees Cools en Erik van de Loo.

De resultaten worden in december bekend gemaakt ter afsluiting van dit jaar waarin IMA zakelijke ethiek en integriteit als thema heeft. Begin 2018 organiseren De Jong en De Lange een symposium waar sprekers dieper in gaan op de uitkomsten en aanbevelingen. Hiervoor worden zowel management ondersteuners als hun directeur uitgenodigd. Tevens verschijnt dan de officiële publicatie met de uitslagen en interviews met bekende (internationale) management-assistants.

De Jong en De Lange: “Met de uitkomsten van dit brede onderzoek willen we morele dilemma’s bespreekbaar maken. Aan de hand van de resultaten hopen we concrete en onderbouwde aanbevelingen te doen waar niet alleen de management-assistants wat mee kunnen maar die ook de gehele governance structuur binnen een onderneming verder versterken.”

Loyaliteit
De oprichters van de niet commerciële website “Dilemma Assist”, Ingrid de Jong-Kraal en Brigit de Lange, hebben jarenlange ervaring als management-assistant van de board van grote en beursgenoteerde ondernemingen. “We merkten dat je vanuit die rol met een moreel dilemma vrijwel niet bij anderen te rade kan gaan. Dat is extra moeilijk omdat je ook loyaal moeten zijn aan je bestuurder”. Om deze vakgroep een eigen, vertrouwd en anoniem platform te bieden, hebben De Jong en De Lange de website in 2016 gelanceerd.

‘Dilemma-Assist’ biedt praktische informatie en actuele publicaties over de uiteenlopende facetten van goed bestuur waaronder corporate governance en de code, reputatiemanagement, OR, gedrag en MVO. Via een anoniem bericht kunnen management-assistants hun dilemma bespreekbaar maken. Andere vakgenoten kunnen op de website rechtstreeks daarop reageren. Indien gewenst geeft een onafhankelijk forum deskundig advies.

Kees Cools, hoogleraar Corporate Finance en Governance verbonden aan de Universiteit van Tilburg (Tias Business School).en Erik van de Loo, hoogleraar leiderschap en gedrag verbonden aan de Universiteit van Tilburg (Tias Business School) en Insead.

IMA is een internationale, onafhankelijke netwerkorganisatie voor management-assistants met 1.400 leden in meer dan 25 landen, opgericht in 1974. Ze heeft als doel de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de leden. Zij organiseert nationale en internationale trainingen en een jaarlijkse conferentie, steeds in een ander land.

Meer informatie (niet bestemd voor publicatie):
Ingrid de Jong-Kraal, telefoon 06 53 40 88 68
Brigit de Lange, telefoon 06 20 2456 27
WEBSITES: WWW.DILEMMA-ASSIST.NL EN WWW.IMA-NETWORK.ORG