Hoe kunnen bestuurders en toezichthouders bijdragen aan de maatschappelijke opgave van hun organisatie? Wat verandert daarmee in de bestuurspraktijk van alledag? In dit boek vertellen door de wol geverfde bestuurders, toezichthouders, bestuurssecretarissen en bestuursadviseurs over hun praktijkervaringen met goed organisatiebestuur. Het gaat over ethiek, veranderingen in de maatschappij, te veel bureaucratie, te weinig afspraken, vriendjespolitiek en vooral: het grote belang van onderling vertrouwen. Het levert een boeiend kijkje op in de keuken van goed besturen. Het boek brengt een rode draad aan in de caleidoscoop van inzichten, ideeën en perspectieven uit de vele interviews en rondetafelgesprekken. ![]() |
Als de oplossing het probleem is
Eerst drie stappen achteruit, voor een goede probleemanalyse. Maar dan? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar oplossingen. Hoe geef je handen en voeten aan compliance met een moreel kompas? Hoe ziet dat eruit, wat kun je doen? Dat blijkt in de praktijk zo gemakkelijk nog niet. Daarom worden in dit boek praktische handvatten gegeven. Onderwerpen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: een moreel intervisiemodel, handvatten voor aanspreken, aangesproken worden en een robuust excuus maken, morele moed, werken aan een cultuur van veiligheid, effectief communiceren, de tragiek van compliance, en vriendschap als een perspectief voor betekenisvolle relaties met klanten.
Auteur: E. Karssing, Uitgever Nederlands Compliance Instituut, 2018
The secret power in the office
This first international survey was initiated by Dilemma-Assist and was aimed at analysing the professional role and personal dilemmas that executive assistants are faced with. What is their exact role vis-a-vis their superior and towards the rest of the organisation? Which business and integrity dilemmas do they encounter and what is the impact of corporate culture on their role and dilemmas?
The results of this survey will stimulate and intensify the efforts of Dilemma-Assist and its mission to further motivate and educate executive assistants to play their important role in governance and integrity.
Auteurs: B. de Lange, I. de Jong-Kraal, maart 2018
Jaarboek Corporate Governance 2017-2018
De stand van het governanceland
Boekbespreking
Het zevende Jaarboek Corporate Governance is uit: opnieuw een boeiend inzicht in de laatste (internationale) ontwikkelingen en aandachtspunten op het gebied van goed bestuur, aldus recensent Jacques Gerards van Bureau Bestuurlijk Advies. Het zevende Jaarboek Corporate Governance is wederom Lees verder Jaarboek Corporate Governance 2017-2018
Hoe word je CEO?
Naar aanleiding van de masterclass op 8 april jl., heeft Henk Breukink (beroepscommissaris en coach) tijdens zijn presentatie dit boek aangeraden om te lezen over gedrag en drijfveren. Headhunter Ralf Knegtmans geeft hierin zijn visie op de drie allesbepalende succesfactoren om door te kunnen breken als talent. Want je talenten richten naar je drijfveren is niet langer luxe maar bittere noodzaak in de arbeidsmarkt van de (nabije) toekomst. De veranderende markt vraagt meer dan ooit om passie en bevlogenheid.
Auteur: R. Knegtmans, Uitgeverij: Bertram + de Leeuw
De koude kermis van KPN
In dit zojuist verschenen boek schetsen de auteurs een onthutsend beeld van KPN’s wilde rit in de snelle wereld van telecom, televisie en internet in de periode van draaischijf tot 4G.
Auteurs: P. Bernhart, J.M. Slagter, Uitgeverij Prometheus
Gandhi in governance
De aarde biedt genoeg voor iedereen, maar niet voor ieders hebzucht. Misschien wel de bekendste uitspraak van Gandhi en een waar woord. Zo simpel is het. Ben als Ghandhi, schaf de hebzucht af en veel problemen zijn de wereld uit. Niet alleen oorlog en hongersnood, maar ook de meeste governance problemen. Maar helaas, zo eenvoudig is dat niet….
Dit boekje betreft de uitgebreide tekst van de rede uitgesproken bij de openbare aanvaarding van het ambt van hoogleraar Corporate Finance en Governance bij TIAS op 20 juni 2014.
Auteur: Prof. dr. K. Cools RA
Dit kan niet waar zijn
De financiële wereld blijkt geen ver-van-mijn-bedshow. De financiële wereld is het bed zelf. En toen op 15 september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor. Joris Luyendijk zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld. Aan het begin wist hij er net zoveel van als de gemiddelde burger, namelijk bijna niks. Stap voor stap lieten insiders hem zien hoe de financiële wereld in elkaar zit – met gevaar voor hun eigen baan. Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren?
Auteur: J. Luyendijk, Uitgeverij Atlas Contact
De zwarte doos van de boardroom
De auteurs laten je meekijken met toezichthouders en de (persoonlijke) dilemma’s die ze tegenkomen, en nodigen je uit om met hen mee te denken over de beste oplossing. Daarnaast krijg je inzichten en methodieken aangereikt om ‘het lastige gesprek’ te voeren, waardoor je je vaardigheden kan aanscherpen en steeds bewuster ‘de goede dingen op de goede manier’ kan doen.
Auteurs: K. Doms, H. Plenge, H. de Zwart, Uitgeverij
Boek
Zo doen we dat hier
Mensen willen meestal graag het goede doen. Toch komen in organisaties waarden, normen en gedrag niet altijd overeen. Of botsen de waarden van het management met die van de medewerkers of de samenleving. Twaalf ervaren bestuurders reflecteren op hoe zij binnen de sectoren onderwijs, zorg, openbaar bestuur, corporaties en financiële dienstverlening invulling geven aan integriteit in de praktijk.
Auteurs: N. Boer, A. Stam (Berenschot), Uitgeverij Thoben Offset
Boek