Lidstaten hebben nog twee jaar de tijd om de nieuwe klokkenluidersrichtlijn te implementeren.
Veel adviesaanvragen bij Huis voor Klokkenluiders
Het Huis voor Klokkenluiders heeft in het eerste halfjaar van zijn bestaan twee keer zoveel adviesaanvragen gekregen als verwacht. In totaal meldden zich 532 mensen voor advies. In ongeveer 15% van de adviesverzoeken ging het daadwerkelijk om een klokkenluiderszaak. Veel klokkenluiders zeggen door de melding te zijn benadeeld.
Huis voor Klokkenluiders officieel van start
De nieuwe klokkenluiders wet is aangenomen en het Huis voor Klokkenluiders in Utrecht is deze zomer geopend. Elke organisatie met meer dan 50 medewerkers is nu verplicht om een interne regeling op te zetten voor het vermelden van misstanden. Het maakt niet of het om de overheid of het bedrijfsleven gaat. Via de site is een voorbeeld van zo’n modelregeling op te vragen. Deze is nog gebaseerd op de – uitgebreide- regeling van het voormalig Adviespunt Klokkenluiders. Later dit jaar heeft het Huis voor Klokkenluiders zelf een – beknoptere – handreiking beschikbaar.
In de nieuwe organisatie zijn het Adviespunt Klokkenluiders en de Onderzoeksraad Integriteit Overheid samengevoegd. Ook heeft het Huis een aantal taken overgenomen van het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector. Deze drie organisaties zijn per 1 juli 2016 opgehouden te bestaan. Lees meer op huisvoorklokkenluiders.
Klokkenluidersregeling
In de Corporate Governance Code staat dat een organisatie een regeling moet hebben voor klokkenluiders. Over de positie van klokkenluiders is nog veel te doen. De overheid werkt aan de verbetering daarvan. Zo is onlangs een wetsvoorstel naar de Eerste Kamer gegaan om een Klokkenluiders-huis in te stellen, dat onderdeel wordt van de Ombudsman.